40 múltam, és élvezem

40 múltam, és élvezem

Női agy- férfi agy véleménysorozat: #1 Női-férfi barátság

2018. október 14. - admin40

Az eltérő nemek különbözőségéből fakadó véleményeinket tesszük egymás mellé hétről hétre. A férfi oldalt Szávics Attila, a nőit pedig én, Laskai Nelli képviselem. A kérdés mindkettőnknek ugyanaz, a válasz azonban nem mindig egyezik, sőt…

 laskainelli_szavicsattila.jpg

 

 

  • Mit gondolsz, létezik női-férfi barátság?

LN: A nagymamám azt mondta, véssem jól az eszembe, hogy férfi és nő között barátság nincs, azonban én ezt ilyen egyértelműen nem tudnám kijelenteni. Ráadásul egy ideje megjelent egy új verziója is a barátságnak, ez pedig a „friends with benefits”.Sokfélék vagyunk, bármi lehetséges.

SZA: A férfi-női barátság olyan, mint a fehér holló. Talán létezik belőle egy-egy ritka “példány”, de abszolúte nem jellemzi az embereket. Mivel sosem kezdeményezünk kapcsolódást olyan személlyel, akivel semmi dolgunk, így az egyik fél részéről biztosan van célja a “barátkozásnak”. Egy számunkra teljesen érdektelen emberrel nem kezdünk el foglalkozni, nem teszünk bele energiát, és nem áldozunk rá figyelmet.

 

  • Miben tud valakit gazdagabbá tenni egy ellenkező nemű barát?

LN: Például nőként a férfi barát mellett megérezhetjük a biztonságot, a védelmet. Egy férfi pedig felvállalhatja az érzékenyebb oldalát is, nyugodtan beszélhet a sérülékenységéről, gyengeségeiről, anélkül, hogy rettegne attól, hogy önmagát feltárva töketlennek neveznék. Párkapcsolati tanácsok során pedig új megvilágításba helyezheti a történteket.

SZA: Beszélgessünk egy órát a barátnőinkkel a férfiak viselkedéséről! Csak a tapasztalatainkat és a saját véleményeinket tudjuk összemérni. Mennyivel relevánsabb és érdekesebb információkat kapnánk viszont akkor, ha ugyanezeket a kérdéseket férfi barátainknak tennénk fel, és hagynánk, hogy Ők boncolgassák a kapott kérdéseket. Csak egy ellentétes nemű kapcsolat (legyen az barátság, vagy annál több) tud igazán izgalmas információkkal szolgálni. Az ellenkező nem – számunkra sokszor “érthetetlen” és “átláthatatlan” – gondolatvilágába, bensőséges érzelmi világába csak az ellenkező nem tud bebocsájtást adni. Ez a fajta kommunikáció két nő, vagy két férfi között nem jöhet létre.

 

  • A kapcsolódás mely esetekben veszélyezteti a barátok párkapcsolatát?

 

LN: Nem gondolom, hogy ki lehet kapcsolni az ösztönösen felbukkanó érzéseket, így ha a barátok között „működik a kémia”, azonnal veszély leselkedik a párkapcsolatra. Azonban azt vallom, hogy képesek vagyunk tudatosságot vinni minden szerepkörünkbe. Mindig dönthetünk arról, hogy mit teszünk bele, és mit szeretnénk kivenni egy kapcsolódásból.

SZA: Ha az egyik fél, a kettejük barátság kereteibe nem férő érzéseket kezd el táplálni a másik iránt.

 

  • Mik a jelek, amelyek azt mutatják, ez már több mint barátság? Hol a határ?

 

LN: Talán, ha olyat mond vagy tesz valaki, amit – a párkapcsolat védelme érdekében – nem tenne, ha a párja is jelen lenne.

SZA: A határ minden kapcsolódásnál máshol húzódik. Van, akiknél pár kései órán váltott üzenet is a határ átlépését jelentheti, míg másoknál akár több napnyi együtt töltött idő sem okozhat problémát. Azonban mindig észrevehető, ha az egyik fél viselkedése megváltozik.

 

  • Hogyan érdemes kezelni, ha valamelyik / vagy mindkét fél vonzalmat kezd érezni a másik iránt?

 

LN: Ha viszonzást várunk, és szeretnénk megélni azt, ami kiteljesedhet ebben a helyzetben, akkor érdemes beszélni róla. Viszont abban az esetben, ha nem szeretnénk a barátságból párkapcsolatra váltani, talán érdemes a barátság védelme érdekében hallgatni az érzéseinkről.

SZA: Ha nem is a legjobb, de mindenképpen a legőszintébb lépés, ha az érzéseink változását elmondjuk a másiknak. Így mi sem maradunk kérdések és kétségek között, és a másik fél is tisztán láthat. Ha benne is alakul a vonzalom –  vagy a kapott információk hatására –  kialakulhat, a barátság egy magasabb szintre léphet. Persze ezt sok tényező hátráltathatja: például, ha valamelyikünk párkapcsolatban él.

 

 

Szívesen fogadjuk a Te véleményedet is, úgyhogy bátran írj nekünk, hogy mit gondolsz erről a női-férfi barátság kérdéséről… Jöhet ide a cikk alá is, vagy a Facen kommentbe, illetve írhatsz privát üzenetet, vagy e-mailt is (info@negyvenmultam.hu).

süti beállítások módosítása
,home-title { color: ##d079a5; }